Norge på langs på ski.

I perioden 28.01.91 til 10.04.91 gikk Håkon Magne Gjelsvik
og Thomas Ytterli på ski fra Lindesnes til Nordkapp.

Valid HTML 4.01!

NORGE PÅ LANGS TOKTET -91

Kadung....Kadung....Kadung....Kadung.... Skog og koller farer forbi. Et eventyrlig blått lysskjær fra fullmånen trollbinder meg. Jeg stirrer lenge ut i mørket, kan ikke la være. Thomas og jeg er underveis med Sørlandsbanen, på vei til Lindesnes. Jeg har en liten klump i halsen. På Åndalsnes sto venner og kjente igjen på stasjonen. Vi får ikke se dem igjen på lenge. I uker og måneder skal vi gå på ski. Jeg gleder meg også. Skal bli herlig å være på tur igjen, med vårt eget lille hjem på ryggen; telt, soveposer, kokeutstyr, og mat for en uke av gangen. Et liv uavhengig av klokka, idet hele tatt isolert fra samfunnet, i lang tid. Vi skal gå Norge på langs, fra Lindesnes til Nordkapp, ca. 2400 km. på ski.
I flere år har jeg siklet etter denne turen, men ingen har tidligere meldt seg som turfølge, tross iherdig vervingsvirksomhet fra min side. Flere har hatt lyst til å være med, men enten har de drevet med studier, hatt jobb, lån som måtte betjenes, eller et kvinnfolk som sa nei! Ingen var villig til å "kaste bort" et helt semester på å gå Norge på langs. I smug hadde jeg studert Norgeskartet og allerede i -88 var hovedlinjene stukket ut. Enkelte områder til og med studert i detalj. Men noe turfølge var ikke i sikte.
I mars -90 gikk Gunnar Nordseth og jeg på ski fra Bergen til Trondheim, en strekning på 745 km. Jeg oppdaget til fulle gledene ved å være lenge på fjellet. Nye og spennende fjellområder lå som perler på en snor, og vi fikk virkelig føle hvordan landsdelene henger sammen. Erfaringene fra denne turen skulle bli nyttige i planleggingen av "Lindesnes - Nordkapp". Nå visste jeg hva det gikk ut på.
Måsvassbu 30 september -90: Beslutningen er tatt! Thomas Ytterli og jeg skal på "langtur" i vinter. Gjennom uker på fjellet i sommer har jeg i ny og ne hintet frampå at dette er det beste han kan bruke vinteren til. Nå har Thomas bestemt seg. En uke senere har han ordnet seg med permisjon fra jobben med nøkkelostproduksjon ved Åndalsnes Meieri. Blankopermisjon faktisk: "Dra når du vil, og begynn i arbeid igjen når det passer deg". Dermed kan vi starte planleggingen.

RUTEVALG OG DETALJPLANLEGGING

Ryktene spredde seg som ild i tørt gress, og snart hamret journalistene på døra. Et stadig tilbakevendende spørsmål var "hvorfor gå en slik tur". For oss var spørsmålet fremmed. Thomas og jeg er begge uhelbredelige fjellvandrere. Vi trives på fjellet, jo lengre tur, jo bedre. Lindesnes - Nordkapp skal bli en ramme rundt vår eventyrferd gjennom et utall fjellområder. Hver dag skal by på nye gleder og fine opplevelser, men også slit. Opplevelsene blir bare sterkere når en må slite litt for dem. Det er ikke en manndomsprøve, eller noe kappløp mot Nordkapp, slik journalister helst vil vri det til, men en lang fin tur.
Vårt utgangspunkt er: "Vi skal på fjelltur". Dermed legger vi ruta mest mulig på høyfjellet, helst slik at vi kan ta avstikkere oppom noen utvalgte fjelltopper når været slår til. Vi skal for enhver pris unngå å gå langs kjøreveier. Å traske i veikanten har ingenting med friluftsliv å gjøre!.
Nei! Vi skal på fjelltur, velger å bo i telt, og blåser dermed en lang marsj i alt som heter turisthytter. De skal kun benyttes når de ligger akkurat der vi trenger dem. En gang i uken må vi handle mat og parafin, og de mange kiloene med kart velger vi å dele opp i bunker for to uker av gangen, og sender dem ut til postkontorer opp gjennom hele landet. Vi må legge opp traseen etter butikker og postkontorer, og disse er ofte en sjeldenhet i de trakter vi skal gå. Noen "nåløyer" begrenser også valgmulighetene. Valdres og Sogn må passeres på Filefjell, og i Nord-Trøndelag må vi følge vannskillet tett inn mot grensa for å unngå å gå i skog. Hellemobotn - der Norge er 6 km. bredt, må passeres på svensk side, og vi velger å gå oppom Kebnekaise (Sveriges høyeste fjell, 2117 m.o.h.) i samme slengen. På Finnmarksvidda bør vi passere sør for Reisadalen (Canyon). Vi trekker djervt linjer mellom de faste punktene på Norgeskartet, og kan dermed velge ut en stripe med detalj-kart i målestokk 1:50000 opp i gjennom landet. Kartene vil koste en formue i Bokhandelen, så vi sender et pent lite tiggerbrev til Statens Kartverk. Vi får aldri noe svar på brevet, men etter ei uke ligger det 7 kg kart i postkassa, uten regning. Rutevalget i detalj blir et nitid arbeid, og det endelige valget omfatter 88 kartblad. Lagt sammen har de en lengde på 35 meter.
Ruten er i grove trekk: Lindesnes - Kvinesheiene - Setesdalsheiene - Hardangervidda - Langfjella - Jotunheimen - Rondane - Kvikneskogen - Gauldalsvidda - Sylane - Kopperå - Skjækerfjella - Nordli - Børgefjell - Hattfjelldal - Skaiti - Sulitjelma - Kebnekaise - Abisko - Indre Troms - Kilpisjarvi - Masi - Finnmarksvidda - Skaidi - Nordkapp. Nesten som å høre værmeldinga det!.
For å ha skiføre helt fram til Nordkapp satser vi på å nå fram til 1.mai, 9 dager før midnattssola. Etappene fra en butikk til neste er fra 2 til 8 dager, og sekkene veier dermed fra 21 til 30 kg, i gjennomsnitt ca. 25 kg. Da har vi med telt, soveposer, liggeunderlag, snøspader, primus, kaseroller, mat og parafin, kart og kompass, og alt vi ellers trenger for å klare oss på høyfjellet midtvinters.
På kvelden 27. januar forlater vi Åndalsnes. Med togbytte på Dombås og i Oslo når vi Kristiansand S kl. 04:30, og tar første buss til Lyngdal. En kjenning i Lyngdal spanderer frokost på oss og kjører oss til Lindesnes.

MANDAG 28.JANUAR

Lindesnes
Turstart. Ble kjørt til Lindesnes. Det er stjerneklart og måneskinn, og det begynner å lysne av dag. Vi fotograferer Lindesnes fyr, og et skilt som sier "Nordkapp 2518 km". Thomas slapp kameraet i bakken og ødela det, og vi syklet på lånte sykler til Lyngdal: Matkjøp, og besøk hos fotoforhandler. "Kameraet må sendes til importøren for reparasjon" får vi til svar. Dermed demonterer jeg dekslet på kameraet, pirker litt i inventaret og lirker dekslet på plass igjen, og vips, kameraet er OK!
For å finne snø måtte vi opp i Kvinesheiene, som strekker seg som en tarm av høyland fra Setesdalsheiene og nesten ned til Lyngdal, så vi syklet til Hestad, som var det sørligste sted med skiføre. Der var O.A.Kvinnesland på plass med sekkene og skiene våre, klar til å overta syklene. En journalist fra Fedrelandsvennen møtte opp og vi spente på oss skiene. H...beinhard "bølgete" skare! Vi smurte med klister og satte avgårde, det rykket intenst i skiene noen sekunder, og dermed var klisteret borte!

Fotnote: Start Lindesnes 08:50, framme i "leiren" 17:00. Dagsmarsj på 53 km. 47 på sykkel, 6 på ski. Strålende solskinn. Innkjøpt mat for 488 kroner. Middag: Pepperbiff m/bearnaise og tilbehør. Trasé: Lindesnes - Spangereid - Lyngdal - Moi - Hestad - Gauksdal.

TIRSDAG 29.JANUAR

Kvinesheiene
Skaren gir noen ukontrollerte utforrenn, med stavbrekk som følge. Dermed må vi ta omveien nedenom Espeland Samvirkelag i Kvinesdalen (Sarons dal) for å handle nye staver. Kvinesheiene er et kaos av bergkoller, skog, vann og beverdammer. Den eneste realistiske trasé er ei rekke med tjern som går rett sør - nord. Takk og pris er tjernene tilfrosset, faktisk med "skøyteis" tilfrosset en uke i forveien.

Fotnote: Trasé: Gauksdal - Grunnevannet - Djupevannet - Espeland - Jerstad - Myggedalen - Grunnfossmoen. 26km, 7t30min. Klarvær, senere skyet.

Fotnote 30.01: Trasé: Grunnfossmoen - Hadelandsstølen - Kjallevannet - Haddelandsheii - Vardehei - Stemtjørni - Mjåvatn - Litlådalen - Litlådalsbotn. 30 km, 8t20min. Skyet / tåke. Kong Olav V ble begravet i dag.

TORSDAG 31.JANUAR

Knaben - en nedlagt gruveby
Molybdengruvene ble nedlagt i -73, og dermed ble stedet fraflyttet. En leirskole er alt som drives her. Vi avla lærerværelset en visitt, og "kamerat rutevalg" ga oss råd om veien videre. Terrenget er rotete og byr på utallige alternative ruter, og diverse kraftutbygginger gjør en del vann usikre. Dermed må vi styre unna steder der det egentlig er naturlig å gå.

Fotnote: Trasé: Litlådalsbotn - Knaben - Smalavatn - Kvina gruver - Djupevatn - Krokevatn(813m.o.h.) - Eivindsvatnet - Håkrevatnet - Vikevatnet - Bergeheii - Krokevatnet(835m.o.h.). 25km, 6t15min, tåke / skyet.

FREDAG 1.FEBRUAR

Setesdalsheiene
Klokka 06:00 er det ingen bønn. Jeg må ut av soveposen. Strekker hode og armer opp av posen. Det drysser rim i ansiktet. Med en vott soper jeg ned all frossen kondens fra telttaket, børster det vekk fra soveposene og skyver det ut i hjørnene på teltet og soper det under liggeunderlaget. Sikten er klar - det går an å forlate soveposen uten at rim drysser ned i nakken. Klesfillene kommer raskt på, og soveposen rulles sammen og brukes som ryggstø. Primusen hentes inn fra forteltet, plasseres mellom bena og fyres opp, og varmen stiger raskt. Fra 15 minus er det på et blunk 20 pluss i teltet, og Thomas kan krype ut av soveposen uten ubehag. Vi har annenhver dag å stå opp først og fyre opp. Thermoser og mager skal fylles med te, og snøsmeltinga tar tid. Mens primusen jobber for fullt dytter vi i oss frokost; Havregryn med tilbehør, og peiler inn nyhetene fra golf-krigen på lommeradioen.
...Håhelleren om kvelden: Middag og popcorn sitter godt i mellomgulvet. Nå er vi på høyfjellet. Det er silkeføre og nakne vidder. Dagen i dag har vært: Brrrr!: -20 grader, kuldedis, sol, og en tydelig "halo"(stor ring rundt sola) først på dagen. Langtidsvarslet sier det skal bli kaldere her i disse traktene! Huttetu! Thomas avslører for meg at jeg har et 20 x 20 cm hull i buksebaken. Syntes nok at ræva har vært kald de siste dagene.

Fotnote: Trasé: Krokevatnet - Badstoglega - Rukkåvatnet - Kvifjorden - Kotåtjønni - Kvinen(th) - Ånghellervatnet - Hegrefossen - Støyrlotjørnene - Øyarvatnet - Beinleidalen - Rågeloni - Busteinsvatn - Håhellerhytta(th). 35 km, 9t30min, solskinn.

Fotnote 02.02: Trasé: Håhellerhytta(th) - Rosskreppfjorden - Bossbu(th) - Rjuven("Den store nuten"). 28 km, 7t50min, solskinn, senere overskyet.

Fotnote 03.02: Trasé: Rjuven - Øyekvæven - Ljosåbrokke - Gygrdalen - Lislehisdal - Bykle(proviantering) - Langkoll. 28 km, 7t30min, Overskyet og noe snøfall.

MANDAG 4.FEBRUAR

Hovden i Setesdalen
...Kjøttsuppe, bløtkake, kaffe... Vi besøker en barndomsvenninne av Thomas´s mor; Postmester Gerd, og havner rett opp i et bursdagsselskap. Vi er ikke av den sorten som takker nei til god mat, og forsyner oss grådig. Her skal vekta holdes oppe. Mens vi feter oss opp og dormer oss gjennom en god natts søvn, lapper Gerd buksa mi, vasker klærne våre, tørker telt og soveposer, og avslutter med å servere oss frokost og smøre skoene våre! Vi er overveldet. Ingenting kan stoppe henne. Gerd følger oss opp i Krosslosskardet, og vi tar vidda fatt.

Fotnote: Trasé: Langkoll - Troddedalen - øst for Vatndalsvatnet - Kaldsåbrautane - Hovden. 25 km, 5t30min, solskinn, -15 grader.

TIRSDAG 5.FEBRUAR

Hardangervidda
I skumringa når vi Turistskardet - porten mot Hardangervidda. Det begynner å bli vanskelig å se hvor vi går, så vi slår leir, og 1 - 2 - 3 så er vi i teltet. Med primusen surrende i mellom oss sitter vi sammenkrøket i hver vår ende av teltet, tilbakelent mot de sammenrullede soveposene. Stivfrosne sko står under beina, og ytterklærne er stappet ned i sekken ute i forteltet. Alt vi har bruk for ligger i system langs kantene inne i teltet, og middagen putrer over primusen. Vi spiser og drikker mye. Hver har vi i oss ca 5000 - 6000 Kcal pr dag. Vi har gått i 9 dager og har fått system på tilværelsen. Revelje 06:00, hver inntar vi 200 - 250g havregryn med tørrmelk, sukker, og lunkent vann til frokost. Dessuten drikker vi store mengder kakao, søt te, XL-1, etc. I grålysninga, rundt klokka åtte river vi leiren og legger i vei. Lunsjmaten består for det meste av kaker, kjeks, og knekkebrød. Tjue minus gjør ferskt brød hardt som betong, og smøret sprekker opp i småbiter når vi hakker i det, akkurat som å knuse isbiter. Smøreosten ville ikke ut av tuben i det hele tatt. Forsøkte å tine den over primusen, først uten resultat, deretter kom halve innholdet ut som en fontene. Når været blir mildere går vi over til grovbrød.

Fotnote: Handlet mat og parafin for 6 dager på Hovden. Trasé: Hovden - Krosslosskardet - Sloaros(th) - Holmavatnet - Turistskardet. 29 km, 6t45min, silkeføre, solskinn, og -15 grader.

ONSDAG 6.FEBRUAR

Laushoinna
Fra Dagboka: ...Hellevassbu om kvelden: Tilstandsrapport: minus 29 grader, vindstille, og stjerneklart. Vi har fortært ris med biff og bearnaise, og kaffe og whisky! To karer med snøskutere og proviant til hytta ankom akkurat med "sterkt". Vi har hatt en følgesvenn på veien fra Haukelisæter: Vorster. Den dumme bikkja har sprunget rundt og etter oss i dag og sto til slutt og klynket og skrapet på veggen her på Hellevassbu. Vi ble nødt å slippe den inn så den ikke skulle fryse ihjel. Skuterfolkene visste av kjøteren. Den tilhører vertsfolket på Haukelisæter. De tar den med ned til Røldal i morgen...

Fotnote: Trasé: Turistskardet - Haukelisæter - Hellevassbu(th). 32 km, 7t50min, delvis skyet og oppklarning mot kvelden

Fotnote 07.02: Trasé: Hellevassbu(th) - øvre Bjørnavatnet - Lakadalen - Eriksbudalen. 35 km, 8t, -29 grader, sol, og silkeføre, men kulda gjør føret utrolig trått. Jakka frøs fast til skjorta mi. Middag: Amerikansk gryte med smørøye.

FREDAG 8.FEBRUAR

Rosi Mittelmayer?
Fra Dagboka: ...Noen tyskere fotograferer en ny Audi modell, tre Ustaosinger går på ski i bakgrunnen av bilene deres. Vi ble invitert inn på kaffe, kaker og sjokolade; Satt i bussen deres i ca tre kvarter. "Serveringsdama" ble av de andre kalt "Rosi Mittelmayer", og de sa hun var god på slalåm. Hun svarte "that was some years ago". Thomas sier at Rosi M. var en kjent alpinist for noen år siden. Spøk eller alvor?
Tross solskinn fra blå himmel måtte vi ta ut kompasskurs. Terrenget fram til Halne var utrolig likt overalt: Slaake kuler!...

Fotnote: Dagens etappe: 36 km. Avgårde 09:00, innom tyskerne ved Halne fjellstove kl.15:30, og slo leir kl.18:00. Strålende sol og stabilt minus 15, frisk bris på skrå forfra (nordøst). Middag: Spaghetti med saus. Trasé: Eriksbudalen - Stigstuv(th) - Halne - Dragøyfjorden.

LØRDAG 9.FEBRUAR

Teltreparasjon
Kulda har vart siden 1.februar, og den begynner å sette sine spor. Glidelåsene i teltet har vært nediset og vanskelige, og nå har den ene revnet så den ikke lar seg lukke. Dette ble det nødvendige påskuddet for å ta inn på "FINSE 1222". Der bosetter vi oss på "Felæger"(4 senger i skistallen). Reparerer telt, tar badstu, dampbad, og svømmer en tur i bassenget("Elgen svøm og damp"). Spisinga når uante høyder og neste dag formerlig ruller vi ut av frokostsalen med en annengrads forspisning å stri med.

Fotnote: Trasé: Dragøyfjorden - Finnsbergvannet - Jøkleelvi - Hansbuflata - Finse. 18 km, 3t30min, -15 grader, frisk bris, noe snødrev og kastevind.

Fotnote 10.02: Hentet en ny bunke kart på Finse postkontor, og sendte hjem gamle. Handlet mat og parafin. Trasé: Finse - Flakavatn - Kyrkjedøri - Raggsteindalen(th) - Strandavatnet. 28 km, 6t30min, -12 til -14 grader, og kuling med snøfokk midt imot. Hvite flekker i ansiktet måtte stadig masseres til live.

Fotnote 11.02: Trasé: Strandavatnet - krysset Rv288(Aurland - Hol) - nordre Flishovd - Stolsvannet - Mjolgedalen - Bjordalsbu(th). 30 km, 8t45min, først -13 grader og skyet, senere -20 og sol. Skavlete føre. Passerte hele turens høyeste punkt; 1620 m.o.h. sør for Bjordalsbu. (Unntatt avstikkere på fjelltopper, selvfølgelig)

TIRSDAG 12.FEBRUAR

Trått føre
Fra Dagboka: ...Compeed´n til Thomas er totalt mislykket, og han har nå gitt opp alle forsøk på plastring av hælene. I dag har det vært noe helt vanvittig trått føre! Gå opp bakke, gå ned bakke!...
Glassfiberskiene kan umulig være beregnet for tjue kalde, og - vi burde nok benyttet spesialglider for kulde istedet for "standard" glider. Teltlivet derimot - går utmerket under slike forhold. Ingenting blir vått så lenge det er kaldt.(Værre er det med null grader og sludd!)

Fotnote: Trasé: Bjordalsbu(th) - Breidstulen - Suleskardet - Sulebu(th) - Tyinkrysset. 41 km, 9t, sol og -16 til -20 grader. Slo opp teltet bak Tyinkrysset Hotell.

Fotnote 13.02: Provianterte på Tyinkrysset. Trasé: Tyinkrysset - Tyin - Tyinholmen(th) - Bygdin. 27 km, 6t, sol, -17 om morran, -22 grader idet vi slo leir.

TORSDAG 14.FEBRUAR

Jotunheimen
Fra Dagboka: ...To indre og vekk me´n. 2t30min fra Bygdin til Gjendebu, en time pause der, og 3 timer på blank is over Gjende til Gjendesheim. Jotunheimen er raskt lagt bak oss. For første gang på turen skein sola på teltet i dag tidlig...
Jotunheimens tinder smilte mot oss, badet i sol. Vi har nå passert de "Vestlige fjellstrøkene", som vanligvis har mye nedbør og dårlig vær. Vi har hatt relativt pent vær - jeg er lettet. Tenker med gru på det været som herjet her sist vinter (mars - 90; tre døde i disse traktene og et utall var savnet).

Fotnote: Trasé: Bygdin - Gjendebu(th) - Gjendesheim(th) - Sikkilsdalsskardet. 38km, 7t30min, -20 grader, senere -13, sol og stille.

FREDAG 15.FEBRUAR

Murudalen - et Helvete
Fra Dagboka: ...Murudalen - fy fitte for et sirup-føre. En halv til trekvart meter kornsnø(sukkersnø) og intet annet. Jeg trådde skia ned, og snøen fosset om foten til kneet var jamnt med bakkenivå. Elgspor overalt og i alle retninger krydret det hele. Vi brukte 3 timer på 3 kilometer...
Eder og forbannelser som ville fått Oluf til å fortone seg som en søndagsskolelærer, fylte lufta. Men intet varer evig, og idet vi slår leir under Heidalsmuen(Mukampen) i skumringa er livet igjen verdt å leve. Vi har annenhver dag som "fyrbøter" og kokk. I dag er det min tur å lage middag. "Ris med Toro-smak" står på menyen, dvs "gryterett". Som kokk flytter jeg inn i teltet og fyrer opp primusen så snart det står oppe, mens den andre fullfører barduneringen og legger snø på "stormmattene" rundt teltet. På dette viset er teltet varmt, og middagen allerede underveis når sistemann kommer inn. I dag ble det mildt, faktisk helt oppe i minus 8 grader. Kuldeperioden er nå over. Fra den 1. til den 14. februar lå temperaturen mellom -12 og -29 grader.

Fotnote: I Sikkilsdalen passerte vi Prinsehytta, og der var forberedelsene i full gang til kongens besøk om noen dager. Beltevognspor pløyde opp terrenget i alle retninger, og soldater svimet omkring. Trasé: Sikkilsdalsskardet - Sikkilsdalen - Murudalen - Musætrin. 38km, 9t30min, -13 til -8 grader.

Fotnote 16.02: Trasé: Musætrin - Breidstulen - Skjedal - Øldalen - Stigen - Kvam. 32km, 6t45min, -7 grader, sol om morran, senere overskyet. Tok inn på Kyrkjeteigen Camping.

SØNDAG 17.FEBRUAR

Ødelagte skisko
Fra Dagboka: ...Kyrkjeteigen Camping, Hytte 1: Teltet henger i taket, og det er tørt! Klokka 08:30 stakk "sjøla" hodet inn og inviterte oss på frokost. En gjeng på ca 30 stk indremisjonsungdommer bor på Campingen, og vi "rensket" frokostbordet etter at de var ferdig...
Vi har bevilget oss hviledag i dag. 630 km er tilbakelagt, og milene setter sine spor; Vi er i knallform, utstyret derimot, er et trist kapittel. Skiskoene, som var nye ved start ser ikke ut. Thomas´s sko har revnet i tåa, og mine er ødelagt under tåa slik at de glipper ut av rottefellabindingene. Thomas trenger nye sko, jeg må ha kabelbindinger. Begges ullvotter har dessuten blitt "halvert" og måler nå ca "størrelse 8 år"(ull tover seg ved bruk).

Fotnote: Hviledag på Kvam i Gudbrandsdalen. -7 grader, delvis skyet.

Fotnote 18.02: Provianterte på Kvam. Trasé: Kvam - Rondablikk - Furusjøen - telt ved Illmannbui. Magne Høgåsen, en gammel venn som dessuten er freelancer for "Dagningen" er med oss fra Kvam til Folldal (2 - 3 dager). Fordi vårt telt er for lite for tre mann har Magne med seg sitt "Ravneskar" som har plass til oss alle. 26 km, 7t15min, lavt skydekke.

TIRSDAG 19.FEBRUAR

Rondane
Fra Dagboka: ...Natten ble tilbragt i Magnes "Ravneskar". Ei av stengene knakk da vi satte opp teltet i går, men vi skjøtet den med et skjøtestykke tilhørende "Wild Country" teltet vårt, og surret med sportstape. Teltet er riktig komfortabelt, men stengene er noe herk (Carbonfiber). Det ble mye posering for "Journalist Høgåsen"...
Dagen har bestått av mye snø i lufta (snøfokk), lite snø på bakken, og mye stein og bare rabber. I Grimsdalen er det 10 cm kornsnø ned imellom lyngen. Det gikk over stokk og stein - bokstavelig talt. Skiene ser ut som et herbarium.

Fotnote: Trasé: Illmannbui - Rondvassbu(th) - Rondvannet(skøyteis) - Dørålseter(th) - Grimsdalen - telt ved Stakkstosætri. Snøfokk, 31 km, 7t30min.

Fotnote 20.02: Trasé: Over Streite til Folldal. 4 timer kafeteriabesøk, og vi handlet mat og brensel for 5 dager. Trasé videre: til Kakkeldalen. 27 km, 5t15min, sol og vind. Sålen på Thomas´s sko er brukket.

TORSDAG 21.FEBRUAR

Sol og medvind
Gjennom Tronga og over Børsjøen er vinden med oss til gangs. Vi slår ut armene og flyter avgårde. Det er godt skareføre / fokksnø her på fjellet, og det er lett og gå. Vinteren har til nå vært spesiell, med langvarig kulde og lite nedbør, og dermed kornsnø og gjennomslag de luxe i alle skogområder i innlandet.

Fotnote: Trasé: Kakkeldalen - Bjørnskardet - Einunna - Tronga - Børsjøen - Orkelbogene(Kvikneskogen) - Nystøa. 44 km, 9t45min, sol og vind.

FREDAG 22.FEBRUAR

Uvær
Fra Dagboka: ...Satan kor dé blæs! I dag har vi kjempet oss frem med snø til knes i skogen, og nesten blitt blåst overende på fjellet. Det var en "god" kuling fra sør-øst, dvs rett fra høyre...
Takket være kompasset når vi Grøntjørnan, en klynge nedlagte sætre. Det blåser slik at vi neppe klarer å sette opp teltet: Alternativene er å grave seg ned, eller å finne husly. Fra Dagboka: ...Vi flyttet inn i ei løe og slo opp teltet på gulvet der inne. Forresten - et fjøs er det. Gulvet er dekket med møkk. Vi spadde inn litt snø til å slå opp teltet på, og åpnet ei luke i veggen (hull for utkasting av møkk). Hullet ender i ei snøfonn, og der har vi "vannforsyning"(ren snø til matlaging). Deilig å bare høre vinden. Middag: Makaroni Carbonara...

Fotnote: Trasé: Nystøa - Gruvehaugen - Hanshusvangen - Grøntjørnan. 23 km, 8t, snøfokk og vind.

Fotnote 23.02: Trasé: Grøntjørnan - Tjuvhollægret - langs Storya - Rundfloen - Forelsjøen - Fjellsjøen - Kjurudalen. 35 km, 8t15min, delvis tåke / snøfokk, senere skyet og pent.

SØNDAG 24.FEBRUAR

Dokk flira
Fra Dagboka: ...Hotell 7482 Glåmos: Innlagt telefon og romservice. Vi har slått opp teltet ved siden av telefonkiosken. En gutt(Thomas hette han) stakk innom for å få vekslet en tikrone til telefonen. Han sa: "Har dokker drokke? Dokk flira så godt"(!). Han viste oss aktivitetshuset, og vi kjøpte snop for en hundrings. Dama jeg kjøpte rundstykker av stakk innom og ga oss koteletter, poteter og flatbrød. Hun hadde sittet og lest i avisen og plutselig hadde hun oppdaget hvem vi var og hva vi skulle. Vi spiste i et par timer: Appelsiner, ananas, koteletter m/poteter og flatbrød, mere ananas, sjokolade, popcorn, brus, potetskruer, sjokolade, brus...

Fotnote: Trasé: Kjurudalen - Røsjøen - Kongens gruve - Glåmos. 18 km, 3t30min, Strålende sol. Sålen på venstre sko er brukket. Brukte 130 kroner til innkjøp.

MANDAG 25.FEBRUAR

Nytt utstyr
Fra Dagboka: ...Snøen pisker mot teltet, og vinden suser i tretoppene. Det er "ståa" i teltet kl 19:55. Vi har spist middag: makaroni med orientalsk gryte, og drikker te (Colombo). I dag tidlig sto vi opp 07:00. Thomas hentet en stabel med pakker på posten, deriblant nye skisko til Thomas, nye vadmelsbukser til meg, ny primus, en ny kartbunke m.m...

Fotnote: Trasé: Glåmos - Kurråsen - Molinga - Børsjøen - Riasten. Handlet mat og parafin. 31 km, 6t30min, delvis skyet, snøvær mot kvelden.

TIRSDAG 26.FEBRUAR

Makaroni
Fra Dagboka: ...Traff på tre andre som går på ski mot Nordkapp. De startet i Femundsenden. Opplegget deres er mange avstikkere, bl.a. Lyngen og Lofoten. På butikken i Stugudal solgte de bacon for 79 kr kiloet. Vi kjøpte 0.83 kg og belager oss på Makaroni Carbonara i to dager fremover...

Fotnote: Opp kl.06:00, slo leir kl. 18:00 en km nord for Storerikvollen(th). Strålende sol, minus 10-12 grader. 40 km. Trasé: Riasten - Litlvola - Stugusjøen - Stugudal - Nesjøen - Essandsjøen - Storerikvollen(th)...

ONSDAG 27.FEBRUAR

Bjørklia gård
Kopperå: Vi har lagt Sylane bak oss og har fått losji på den øverste gården; Bjørklia, hos Fred Nordstrøm (Dutte). Vi blir vartet opp som seg hør og bør, mens klærne våre blir vasket. Dutte forsikret oss om at de hadde et ledig rom. Utpå kvelden kom en av ungene og spurte ham: "Kor ská æ ligg hæn i natt?" Han har også ringt en kamerat i Hattfjelldal og ordnet oss overnatting der og. Mine foreldre kom fra Trondheim med nye skibindinger, bløtkake og hva vi ellers måtte begjære.

Fotnote: Marsj via Kluksdal, Dalådalen og Stormartinveien til Kopperå. Sol og medvind. 40 km. 7t15min. Kjøpte mat og parafin for 7 dager på Kopperå Samvirkelag. På Bjørklia har de 9 høner, 1 hane, og en hest.

Fotnote 28.02: Kuwait er fritt og krigen er slutt. Trasé: Kopperå - Fjergen - Langen - Sulåmo(th) - Austre Sulsjø. 29 km, 7t, delvis skyet, minus 5 til 10 grader.

FREDAG 1.MARS

Kronglete terreng
Nedrennet mot Innsvatnet er ganske spesielt. Små stup og koller i hulter til bulter er en utfordring. Men vi har solskinn og finner en brukbar vei uten å måtte snu på kanten av stupet så mange ganger. (Vi var på forhånd blitt advart mot å gå her av kjentfolk som hadde gått seg fast her.)

Fotnote: Trasé: Austre Sulsjø - Stamtjørna - Innsvatnet - Sandvika - Storbellingen - Midtitjørna - Ørvillbakkan - Sveet/Vera. 35 km, 9t, pent vær. På Sveet ble vi tilbudt gratis losji i en campinghytte som ikke var ordnet etter siste besøk. Vi takket ja...

Fotnote 02.03: Trasé: Vera - Stigådalen. Vi møtte tre elger i Stigådalen (to store og en liten). Avstikker på Skjækerhatten(1139 m.o.h.), høyeste fjell i Snåsa. 36 km, 9t45min, pent vær.

SØNDAG 3.MARS

Besøk i teltet
Fra Dagboka: ...Ned mot vannet trynte Thomas, og han utløste et skred! Her på Djuptjønna er det ca en halv meter snø oppå isen inne ved land, og vi har gravd oss ned til overvann inne i mitt fortelt. Vår første natt med innlagt vann! Mens jeg børstet av gamasjene kom en fugl hoppende inn i forteltet. Den var svart på hodet og gul under haka, og helt tam. Den hoppet ned i vannhullet, og opp på brødet, og tilbake på snøen foran meg før den forduftet...

Fotnote: Trasé: Stigådalen - langs Skjækerelva - langs Tverråa - litle Heggsjøen - Grønningen - Langvatnet - Plukkuttjørnfjellet - Djuptjørna. 38 km, 9t30min, sol og -8 grader. Gjennomslag i skogen. Nå er 1080 km tilbakelagt.

MANDAG 4.MARS

Gressåmoen Nasjonalpark
Urddalsfjellet byr på en merkelig naturformasjon. Ei 20 meter dyp og ca 7 km lang "plogfure" går over hele fjellet! Vi fant et sted vi klarte å krangle oss over, men for det meste var det stup og hengeskavler langs dalen.("Plogfura" skyldes trolig en svakhetssone i berggrunnen.) Fjelltraktene her i Trøndelag består av myrer og glissen skog med snaufjell i mellom. Gjennomslagsføret i skogen plager oss ille, så vi forandrer ruten og går over fjelltoppene i stedet for å følge dalene rundt, for å unngå skog. Vi kaller teknikken "kort og brutalt", resultatet er da også at vi følger ei snorrett linje på kartet. Vi slår leir i Nesskardet, som er høypunktet på den gamle "prestevegen" mellom Snåsa og Nordli.

Fotnote: Trasé: Djuptjørna - Snaufjellvatnet - Urddalsfjellet - Hykkelfjellet - Nesskardet. 35 km, 9t15min, skyet og blindføre("White out").

Fotnote 05.03: Trasé: Nesskardet - Sørnes(gård) - Laksjøen - Nordli og 5 km videre. 20 km, 4t, skyet. På Nordli provianterte vi, og mens vi satt i solveggen utenfor S-laget og spiste kom en ansatt ut og serverte oss to kopper te! Snakker om service!

Fotnote 06.03: Trasé: ...Litlerolandsmorsatjønna - Kvelia - Tunnsjø Senter - Limingruet - Limingen - Storøya på Limingen. 48 km, 9t, skyet og -3 grader. På Limingen gravde vi vekk snøslaps og hakket i isen med en skistavpigg for å se om isen var god.

TORSDAG 7.MARS

Halvvegs
Fra Dagboka: ...Vi er halvvegs! Røyrvik ble nådd kl 10:00. Nye kart er hentet på postkontoret. Huket tak i vaktmesteren på skolen, og fikk tørket telt, soveposer og bivuakksko i fyrrommet. Gikk senere til Namsvatnet, hvor vi tok i bruk "Sanitærbygget"(venterommet), til tross for ordførerens skriftlige advarsel på veggen. Barberte meg og klipte negler. Blir skremt når jeg ser meg selv i speilet. Ser ut som en tamil!...

Fotnote: Lengre Kafébesøk, samt proviantering på Røyrvik. Trasé: Storøya - Røyrvik - Namsvatnet. 26 km, 4t30min. Pent, skyet, stille og mildt(ca 0 grader). 7900 Rørvik ligger ute i havgapet. Postkontoret her heter 7894 Limingen.

Fotnote 08.03: Trasé: Namsvatnet - Viermahytta(th) - Viermadalen - Store Kjukkelvatnet - Gahpesnjuenienjaavretjh(!). 32 km på 7t30min. Skyet.

LØRDAG 9.MARS

Børgefjell
Fra dagboka: ...Fant et "hull" i en skavel. Det viste seg å være åpningen på en tunell inn gjennom snøfonna, det var en diger hall, 15m bred og 3m høg. Skrittet opp tunellen til 98 meter, og jeg brukte ihvertfall en halv film der inne. Veggene var dyp blå is i "bølger", og det var noen sprekker i taket. Et naturens under...

Fotnote: Været var grått, droppet ambisjonene om å gå opp på Kvigtind. Fremme i Hattfjelldal kl. 17:40. 52 km, 8t.

Fotnote 10.03: Hviledag i Hattfjelldal (Bakrus etter Lørdagens eskapader på "Hatten Dancing"). Vertsfolket: Åsmund og Marit Øverkil, har ringt noen som kjenner noen på Skaiti. Dermed er vi sikret losji der og. De skal også handle inn mat for oss. Dermed slipper vi å gå nedenom Krokstrand i Dunderlandsdalen etter mat.

MANDAG 11.MARS

Ødelagte bindinger - igjen!
Skibindingene har gått til H...! Skoene har slitt så dype spor i jernene at naglene løsner og bindingene ryr fra hverandre. Jeg kjøper nye bindinger på Samvirkelaget i Hattfjelldal, og benytter tiden til et kafébesøk mens de blir montert for meg. Dette er tredje paret med bindinger jeg bruker på turen.
Vi er nå i Nordland. Fylkesgrensa går midt over Børgefjell. Fra Røyrvik på sørsida, som er ei typisk Trønderbygd, har vi nå havnet i Hattfjelldal hvor folk snakker typisk "Nordlænding". Dialektskillene merkes veldig godt når man går over fjellene mellom bygdene, på tvers av alle ferdselsårer. Så langt har vi besøkt 12 fylker: Vest-Agder, Aust- Agder, Rogaland(så vidt innom det NØ hjørnet), Telemark, Hordaland, Buskerud, Sogn&Fjordane, Oppland, Hedmark, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, og nå Nordland.

Fotnote: Provianterte for 6 dager. Trasé: Hattfjelldal - Røssvatnet(midt på). 24 km, 6t45min, regn.

TIRSDAG 12.MARS

Snø og slaps og sørpe
Fra dagboka: ...Varmegrader og noen regndråper fra morran av. Vi vasset i sørpesnø, og noen steder var det overvann opp til støvleskaftene. På steikvasselva kom sjølfolket ut i døra og inviterte oss inn på kaffe og boller. Vi ble tilbudt overnatting, og takket ja. Teltet henger nå til tørk nede i badstua...

Fotnote: Trasé: Fra midten av Røssvatnet gjennom Sørsundet og Nordsundet til Steikvasselva. 23km, 6t30min. Vi ble klissvåte på beina.

ONSDAG 13.MARS

Opp på Oksskolten
Fra dagboka: ...Forlot sekkene inne i Spjeltfjelldalen, og gikk sammen med "de tre små bergenserne" opp på Oksskolten. Vi gikk opp på tungen av Charles Rabot-breen, rundet hele fjellet og angrep langs NV-ryggen. Skiene satte vi igjen i 1600 m høyde. Enorm utsikt fra Nord-Norges høyeste fjell: 1916 m.o.h. Vel nede slo bergenserne leir 10 m fra oss. De diskuterer mat. Bærer nemlig for små rasjoner og har gått ned i vekt!...

Fotnote: Dagsmarsj bare på 13 km, men 16 km omvei til Oksskolten. 8t30min. Strålende sol og -10 til -12 grader.

Fotnote 14.03: Trasé: Spjeltfjelldalen - Grasvatnet - Øver Uman - Kåtaviken - Lill Uman - telt ved Kvitsteindalshytta(th). 38 km, 8t30min, -14 grader og sol, -20 om kvelden.

FREDAG 15.MARS

Jordgamme på Saltfjellet
Klokka ti om kvelden: No har vi flytta inn i ei jordgamme: Randalskåta. Det er god fyr i ovnen og det drypper en del fra veggene (ettersom gamma tines opp). Den gode trekken får det til å buldre i den rustne blikkrørs-pipa. Sure sokker og svett tøy henger til tørk i taket. Våt ved er stablet rundt og oppå ovnen, og det lukter svidd bjørk; et godt tegn på at veden tørker.
Fra Dagboka: ...Vi kom hit 18:30, grov fram døra, og gjorde fortvilte forsøk på å fyre opp; Røyken slo bare inn. Etter å ha fyrt i en halv time klatret jeg opp på taket, og det luktet ikke en gang røyk av pipa. Pipa var proppet igjen med snø og is. Jeg staket opp, og det blusset opp med en gang. I dag formiddag fikk vi en kjempemottakelse på Virvasshytta; Tre nordlendinger som var der for å fiske på isen serverte oss kaffe og kaffekjøtt(Spekekjøtt som vi la oppi kaffen). Nå har min venstre sko revnet i tåa, slik som Thomas´s sko gjorde 15.februar. Skoene frøs og ble utrolig harde de siste kilometrene i dag. Det var nok det som ble dråpen i begeret og "knakk" skoa...

Fotnote: Trasé: Kvitsteindalen - Kvepsendalen - Gammelkåta - Virvasshytta(th) - Randalskåta. 39 km, 9t, delvis skyet og -8 til -20 grader.

Fotnote 16.03: Trasé: Randalskåta - Silbajaure - Svangstjørna - Lingaguovdil(Dypenfjellet). Vi har passert polarsirkelen og det er -15 grader, stjerneklart, og nordlys. 32 km, 9t.

Fotnote 17.03: Om kvelden: Vi har flyttet inn hos Stig og Anny Bredesen på Skaiti og er blitt traktert med torsketunger, kaffe og cognac, m.m. På bestilling har de også proviantert for oss. En teltstang brakk i dag tidlig, men vi har reparasjonsdel. Trasé: Dypenfjellet - Dattavagge - Kulokkarhaugen - Graddis - Stor Graddis - Fredheim(Skaiti, øverst i Junkerdalen). 33 km, 8t, pent vær.

MANDAG 18.MARS

Sulitjelma
Siste del av Skeitidalen har vi kraftig medvind; Vi ploger på flatmark(og slak motbakke) 5 km i strekk. Nede i dalen kom brått ei kraftig vindkule, og med et smell lå både Thomas og jeg på bakken. Blåst rett overende. I Sulitjelma blåste det hardt fra øst. "Det er storm på fjellet" sa folk og så rart på oss som kom over fjellet i slikt vær.

Fotnote: Trasé: Skaiti - Argaladhytta(th) - Skeitihytta(th) - Balvatnet - Tjorvihytta(th) - Såki - Skihytta - Sulitjelma. 50 km, 9t30min, snøfokk og sterk vind. Har bosatt oss hos en stebestefar til en tremenning av meg(!); Helge Stifjell.

TIRSDAG 19.MARS

Alt vær er tur-vær
Farvel Sulitjelma. Motbakkene kaller. Fra "Sulis" med sine beskjedne 130 m.o.h. skal vi igjen "opp på fjellet". Sekkene inneholder mat og brensel for 7-8 dager, og føles deretter: 30 kg inklusive en liter brus og en pose potetgull på toppen av lasset. Forbi "Giken" øker vinden på noe gruerlig og vi må stoppe opp og lene oss på stavene i de verste vindkastene. Allikevel blir vi blåst overende i ny og ne. Til slutt tar vi av skiene og fortsetter til fots. Vinden ble for sterk. Litt fremfor oss ligger "Ny-Sulitjelma", ei turisthytte, og vi bestemmer oss for å ta inn der. Vi ser ikke det spøtt hvordan terrenget er. Føler for hvert skritt om det går opp eller ned, mens kompasset viser veg. Omtrent idet vi stanger hodet i hytteveggen skimter vi omrisset av hytta, og vel inne kan vi puste lettet ut. Hytta sto åpen og folketom. Det er tidlig på dag, men det har ingen hensikt å forsøke å komme seg videre. Resultatet ville bli ei ufrivillig natt i snøhule. Radioen kommer opp av sekken, og vi kan nyte et dekadent liv bestående av musikk og mat, akkompagnert av hylende vind utenfor vinduene.

Fotnote: Hentet en bunke kart på posten, provianterte, og besøkte en bank. Trasé: Sulitjelma - Giken - "Ny- Sulitjelma"(th). 4 km, 2t, og et forrykende uvær.

Fotnote 20.03: Trasé: Ny-Sulitjelma(th) - Sorjushytta(th) - Sårjåsjaurestugan(th) - Kapasluoppal - Viejeluoppal. Vi har nå krysset inn i Sverige. 34 km, 7t15min, skyet, sterk vind om morgenen, senere vindstille.

TORSDAG 21.MARS

Gjesp!
Fra Dagboka: ...Sverige er flatt, Sverige er grått, en kjedelig dag. Kun transportetappe opp mot Kebnekaise. Rett nord for teltplassen var det store flokker med ryper(100 stk?), og en død sidensvans lå i snøen. Jeg røsket ut noen fargerike halefjær som suvernir. (Likplyndring!)...

Fotnote: En av glidelåsene i teltet gikk istykker i dag tidlig. Nå er kun en av de fire glidelåsene i ytterteltet hel. Trasé: Viejeluoppal - Kieddaure - Mattaivijauratj - Sierkavagge. 37 km, 8t30min, skyet. Vi er i Padjelanta Nasjonalpark.

Fotnote 22.03: Trasé: Sierkavagge - Stuotakjaure - Napalluokta - Vuoksajaure/Akkajaure. 40 km, 9t15min, skyet. Totalt gjennomslag ned mot Akkajaure. Passerte i dag Sarek Nasjonalpark og befinner oss nå i Stora Sjøfallets Nasjonalpark.

Fotnote 23.03: Dagen startet med bratt stigning langs Suollajåkka i gjennomslag à là Murudalen. Videre rask marsj: Teusajaurestugorna(th) - Kaitumjaurestugorna(th) - Singistugorna(th) - Singijohka. Ligger nå i posisjon ved foten av Kebnekaise i 700 m høyde. Er nå i Kebnekaise Nasjonalpark. 40 km, 8t, skyet, oppklarning og -13 grader mot kvelden.

PALMESØNDAG 24.MARS

Kebnekaise
Fra Dagboka: ...Kebnekaise i strålende sol! Ikke så mye som en skydott på himmelen, og ikke et vindpust på toppen. Vi gikk på ski helt til topps, plantet det norske flagget og slo leir der en time. Selve toppen er en "ispyramide" på toppen av et stort flatt fjell. Rar formasjon...

Fotnote: Fra singijohka og 5 km forbi Salkastugorna(th). Totalt 37km, 8t30min. Minus 17 grader da vi våknet kl.05:15. Kebnekaise er Sveriges høyeste fjell, 2117 m.o.h.

Fotnote 25.03: Trasé: ...Tjaktjatjattja - Alisvaggi - Alesjaurestugorna(th) - Alisjavri - Garddenvaggi - Abiskojaurestugorna(th) - Abiskojavri - Abisko. 54 km, 9t, skyet med solgløtt, noe snøvær. Passerte idag gjennom Abisko Nasjonalpark.

Fotnote 26.03: Handlet mat for ei uke i Abisko. Trasé: Abisko - Tornetrask - Vakkerøysa(rr275). 24 km, 6t30min, duskregn og 5 varmegrader. Vi ligger nå på "Norskegrensa". Endelig tilbake i gamlelandet.

ONSDAG 27.MARS

Indre Troms
Havgahytta om kvelden: Vi skriver dagbøker. Ris med Ekstrøms smak er fortært, jeg har fyrt i ovnen, og vi tørker klær. Havgahytta er ei lita tømmerhytte med to brisker, et bord og en ovn. Omsider er det blitt varmt her; Vi fyrer med rå ved. Vi er i Dividalen, i hjertet av indre Troms. Terrenget her er lettgått og oversiktlig. Det er påske, og følgelig en del skispor omkring, men vi møter beskjedent med folk. Vi har ennå ikke kommet inn på "hovedløypa" gjennom indre Troms, som fra sør mot nord er: Bjørnefjell - Lappjordhytta(th) - Gaskashytta(th) - Vuomahytta(th) - Dividalshytta(th) - Dærtahytta(th) - Rostahytta(th) - Gappohytta(th) - Goldahytta(th) - Helligskogen.

Fotnote: Trasé: Vakkerøysa - "Gæbna"(Gaevdnjajavri) - Altevannet - Politiodden - Irggasjavri - Dividalen - Havgahytta. 43 km, 9t15min, solskinn og stille.

Fotnote 28.03: Klarvær om morgenen, men idet vi smører utover skareklisteret begynner det å snø! (Som lyn fra klar himmel). Trasé: Havgahytta - Julosvaggi - Jierttavuopmi - Dærtahytta(th) - Rakkasgurajavri - Gassavakkejavrrit - Aslatjohka. 39 km, 9t15min, skyet, dels tåke og snøfokk.

LANGFREDAG 29.MARS

Skikkelig nedbør
Fra Dagboka: ...Det pakket seg på mye snø i natt. Det er den første skikkelige nedbøren vi har hatt under turen! I hele dag har vi derfor brøytet i halvløs fokksnø/løssnø. Skiene klabber. Vi har to kanaler finsk radio + norsk radio å velge i, men intet er hørbart. I løpet av dagen spiste vi to og et halvt brød som matpakke...

Fotnote: Trasé: Aslatjohka - Rostadalen - Isdalen - Gappohytta(th) - Gåldajavri. 34 km, 9t, skyet vær. Middag: Makaroni m/"Blå bånd". Det pågår flere leteaksjoner i fjellet (Det er påske).

Fotnote Påskeaften 30.03: Trasé: Goldajavri - Treriksrøysa - Kilpisjarvi(Finland). 20 km, 5t, 0 grader, det snør og klabber. Slo leir bak "Anttila"(varehus) og lytter til "Vorspiel" på ungdommens radioavis mens vi fråtset i mat. (Kylling, korv, egg, potetgull, brus...). Provianterte. Ruskevær mot kvelden.

PÅSKEMORGEN 31.MARS

Skitt la gå
Samkjøring er stikkordet for vår dag. Vi er begge sultne samtidig, vi blir slitne samtidig, og vi driter en gang i døgnet. Begge rett etter frokost. Så også denne dagen. Begge spar vi over driten med snø etter utført ærend (tre meter bak teltet). Fra Dagboka: ...Mens vi pakket sammen teltet kom en hund springende. (Butikkinnehaverens hund?). Den snuste på oss, snuste på snøen, grov fram driten vår (som var blaut), og rullet seg på rygg oppi driten! Vi basket og sleit opp den første lia på fokksnø-skare som nesten bar (brøt sammen under oss). H... tungt. Halvannen time på halvannen kilometer! Vel oppe på Tsahkaljavri møtte vi en strøm av turgåere og snøskutere. Det gikk en preparert løype like ved siden av der vi kjempet oss opp...

Fotnote: Trasé: Kilpisjarvi - Tsakhaljavri - Paihkasjarvi - Terbmisjarvi(th) - Tsohkaporri. 32 km, 9t30min, -14 grader om kvelden, delvis skyet og vindstille.

2.PÅSKEDAG 1.APRIL

Kursen videre
Fra Dagboka: ...En kald fornøyelse å stå opp, minus 20 grader i forteltet kl. 06:00. Vi gikk til Tenomuotka; ei turisthytte hvor to finner hadde fyrt opp. Der brettet vi ut kartene for Norge og staket ut en kurs. Gikk bort til grensa og fant et skilt hvor det sto at det var forbudt å krysse grensa uten spesiell tillatelse. Deretter krysset vi grensa!...

Fotnote: Teltstengene var frosset sammen noe inn i H... og vi måtte varme holkene med lighter for å få plukket de sammen. Trasé: Tsohkaporri - Njargavarri - Karrajavri - Tenomuotka(th) - Fallecærro - Gamoaivi/Dainacoerro - Suoppatvarri - Nikkulasvarri. 34 km, 9t30min, strålende sol, men kaldt.

TIRSDAG 2.APRIL

Finnmarksvidda
Her er det endeløse vidder! Iblant fins det knapt noen holdepunkter å gå etter, og kompasset benyttes flittig, tross pent vær. Tidvis går vi "strekk" på over 10 km rett frem etter kompasset. Vidda består av vide nakne partier med slake fjellkuler og åsrygger, oppdelt av smale dalsøkk med skog. I nakent terreng er det avblåst og hardt, i skogpartiene er det gjennomslag til midt opp på låret. Helt siden "Helvetet i Murudalen" har vi vært forfulgt av gjennomslagsføre i skogsområder.
Dagen i dag opprant med -26 grader i forteltet, kuldedis og sol. Det er seks dager siden vi har bodd under tak, og derfor like lenge siden klær og sko har vært tørket. Skoene var som noen isklumper i dag tidlig. Gikk i en time før jeg fikk varmen i bena. (Men jeg hadde hele tiden følelse i bena, så det var aldri fare på ferde). Ved første rast benyttet jeg anledningen til å bytte til rene ullsokker. Det hjalp enormt.

Fotnote: Trasé: Nikkulasvarri - Bahruskaidi - Gukkesjavri - Raisjavri - Durbunjavri - Devkesskaidi - Buggejåkka. Reingjerder "overalt". Totalt gjennomslag i skogen, men godt føre i nakent terreng. 30 km, 7t45min, tilskyende og mildere utover dagen. -8 grader om kvelden.

Fotnote 03.04: Trasé: Buggejåkka - nord for Sårvusnjoaskebuolzat - sør for Bartosluobbal - nord for Daggebarri - til Cævresnjunnas. 39 km, 11t, skyet, -7 til -2 grader. Kompassmarsj og snøvær.

Fotnote 04.04: Hviledag. Trasé: til Maze. 10 km, 1t30min, sol. Ei lys, fager og trivelig ekspeditrise på Hætta & Co A/S lot oss bruke pauserommet deres til å lage oss mat etc. Hentet den siste bunken med kart på postkontoret, og provianterte for 5 dager. Senere tok vi inn på ei campinghytte og Thomas´s søster; Wenche, kom på besøk fra Alta og stekte vafler til oss. Wenche påstod det luktet uteligger av oss, og slikt har hun greie på, siden hun jobber i sosialetaten.

FREDAG 5.APRIL

For de utvalgte
Fra Dagboka: ...Bojobæski er nådd, men hytta er bedre stengt enn hvelvet i Norges Bank. Stållemmer foran vinduene, en stålbjelke foran døra, og en ukurant lås. Vi må skrive et innlegg til "Fjell og Vidde": "Turisthyttene - kun for de utvalgte?" Bojobæski skulle vært utstyrt med standarlås iflg. våre kilder (DNTs brosjyre), men den er boltet igjen. En trussel for sikkerheten til fjellfolket!
Oppe på "kanten" av vidda ovenfor Masi kom noen samer på snøskuter. De stoppet og slo av en prat, og kjørte igjen. Fem minutter senere kom en hund springende i skutersporet, med tunga ut av kjeften løpende etter samene...

Fotnote: Trasé: Maze - Valljegurra - Soustanluobbal - Buolzajavri - Silljuluovtogoarvi - Iesjavri - telt ved Bojobæski(th). 53 km, 10t45min, flott vær.

Fotnote 06.04: Trasé: Bojobæski - langs vestsiden av Stabbursdalen, via Båkkusgielas og Stuorra Navgastatjåkka til leir øst for Ribat-Oaivi. 37 km, 8t, +5 grader og tåke. Sterk vind mot kvelden. Vi passerte 70 grader nord.

SØNDAG 7.APRIL

Vårfornemmelser
Fra Dagboka: ...I dag har vi for første gang på turen hatt vårfornemmelser. Det lukter lyng. Den milde vinden har smeltet bort snøen på hauger og rygger, endel bare rabber er det blitt, og det lukter godt av lyng og mose...
Det begynner å li ut på året, og dagene er blitt mye lengre, men stadig blir det mørkt ganske tidlig om kveldene. Dette skyldes at Finnmark ligger så langt øst. Norge strekker seg fra 4 til 31 grader øst, det tilsvarer en tidsforskjell på nesten 2 timer. Norge burde dermed hatt minst 2 tidssoner. Tiden(GMT+1) er tilpasset Oslo m/omegn. I Finnmark er resultatet at solen står opp tidlig, står høyest på himmelen rundt 11:00, og går tidlig ned igjen. I Finnmark har det endog vært hevet røster for en egen tidssone(GMT+2 = finsk tid).

Fotnote: Trasé: Ribat-Oaivi - nuortat Bastinjavri - Læktujavri - Nillabasjavri - Dåggejavri - Skaidi. 46 km, 9t15min, solskinn og 8 varmegrader. Spiste kylling på en kafeteria, ringte hjem, besøkte Arctic Hotel og så på TV.

MANDAG 8.APRIL

Porsangerhalvøya
Fra Dagboka: ...I dag har vi sett havet. Det er første gang siden 28.januar! Det var Smørfjorden. Også i dag har det vært mildt. Snøen er råtten i skogen, men bærer enda bra på fjellet. Det er lite tæle i jorda, sier de, så snøen kommer til å smelte fort i år. Stakk i kveld hull på "byllen" på høyre lilletå. Det tyter ut grønt verk. Smurte på Bacimycin og plastret...

Fotnote: Trasé: Skaidi - Guorrugielas - Gumpejavri - Hæstajavri - øvre Eidevannet - Russajavrit - Vaddesjuovajavri - Lavvarjavrit. 47 km, 8t15min, delvis skyet og 8 varmegrader.

Fotnote 09.04: Trasé: Lavvarjavrit - Lafjordvannet - Kåfjorddalen - Kåfjord. Ferge Kåfjord - Honningsvåg. Trasé videre: ...Honningsvågfjellet - Gukkesgielas. 42 km, 8t30min, sol, senere skyet, +8 grader.

ONSDAG 10.APRIL

Nordkapp
Fra Dagboka: ...Nordkapp ble nådd kl.11:00 etter 2t30min gange. Vi besteg monumentet, tok en masse bilder og presset oss inn på Nordkapp-senteret. Der ble vi servert kaffe, og en kar prøvde å kjøre i gang kinoen for oss, men han klarte ikke å synkronisere de fem fremviserne. I dag har det blåst friskt. Thomas ble faktisk blåst overende rett før Nordkapp...
Turen er over. Vi har gått 2365 km på 73 dager, et snitt på over 32 km hver dag. Avslutningen ble feiret i teltet - med biff, bearnaise og ris på Hurtigrutekaia.

Fotnote: Dagens etappe: 21 km. Delvis skyet, morgenskare, senere "påskeføre". Trasé: Gukkesgielas - Laksevannet - Rundvannet - Nordkapp. Veien var ikke brøytet etter vinteren. Nordkapp-senteret var stengt, men noen håndverkere var der og forberedte sesongstart.

EPILOG

Nordkapp er nådd! Hva nå? Bare svart hav foran oss, og ingen steder å gå. Skulle ønske Norge var 1000 km lenger. Vi hadde det trivelig underveis, og var kommet godt inn i rytmen. Hver dag bød på nye steder og flott natur. I 73 dager har vi levd et enkelt liv. Stått opp, spist, gått på ski, slått leir, spist, og sovet. Nå er det slutt. Det er bare "rart" å være framme. Dette er mitt hittil klareste eksempel på at det er veien som er målet. Ellers kan jeg kort oppsummere turen som 100% vellykket. Rutevalget viste seg å være hensiktsmessig, og det samme var valget av postkontorer og butikker. Orientering (kompassmarsj) var ren rutine og voldte ingen problemer. Ruten var fastlagt, men ikke de enkelte dagsetapper. Hver dag gikk vi akkurat så langt som vi giddet/hadde lyst til. Vi tenkte stort sett bare en dag fremover, og så fram til hva neste dag hadde å by på. Det var aldri noe "press" om at vi måtte gå så og så langt hver dag. Vi tok det som en tur. "Intet hastverk" og "Vi er på fjelltur" var mottoet.
Thomas og jeg kjente hverandre godt fra tidligere fjellturer og vi opplevde ikke noen gnisninger, uenighet eller krangel. Vi var jevnsterke, og hadde sammenfallende ønsker, og ikke minst nok mat!
Vi provianterte etter "Ha ti dæ" prinsippet, dvs "spis så mye du vil/orker". Resultatet var store og tunge sekker med tonnevis med mat, men det går ikke an å skjære ned på maten når vi skal gå så lenge i strekk. Da ville vi blitt avmagret. (Thomas holdt vekta, jeg la på meg en kilo!).

SLITASJE PÅ UTSTYR

Vi brukte ordinært tungt og solid fjellutstyr, og det var vi godt fornøyd med. Noen ting er allikevel "forbruksvare" i en slik sammenheng, bla.a. skisko, gamasjer, votter, og sokker. Endel andre ting (som var slitt i utgangspunktet) sa også takk for seg. (kartmappe, bukse, skibindinger, m.m.). Skiene var slitt ned slik at stålkantene stakk ut i forhold til sålen. Teltet, som vi velvilligst fikk låne hos Stein Aasheim var blitt tre glidelåser fattigere, men holdt ellers stand. (Thomas´s telt; et Ravneskar har karbonfiberstenger-stenger som ryr fra hverandre, og mitt Rundhø var medtatt etter hardt vær. Løsningen ble å låne et telt.) Noen kilo med smurning la vi også igjen på viddene.

AVHØR HOS FREMMEDPOLITIET

"Norge på langs toktet - 91" har fått et rettslig etterspill. Idet vi forlot Finland til fordel for Norge ble vi observert av et finsk overvåkingsfly. Et finsk ektepar som holdt til på turisthytta Tenomuotka forklarte til politiet: "De beveget seg først mot nord, senere øst, og krysset deretter grensa. De hadde ei antenne på sekken. Den ene het Thomas og de snakket søderdialekt".
Vi har nå vært til avhør ved fremmedavsnittet ved PKM for vår krenkelse av Norges grense (!).
I ettertid kan vi notere oss at saken er henlagt. Avgjørelsen ble meddelt oss i et dokument skrevet på finsk. PS. "Antenna" på sekken var en skistav.